Logo

Salsa og latindanser

Hva er Salsa?
Salsa betyr saus og dansen er opprinnelig også en blanding av mange danseformer.

Både i dansen og musikken finner vi sterke elementer fra Afrikanske røtter med innflytelse fra Spania og Frankrike – godt blandet fra tidligere tiders utvikling i musikk og dansmiljøene i Karibien, særlig på Cuba.

Salsa som mote i dans og musikk i dag, kommer fra en videreutvikling via New York, i første rekke i miljøer med utflyttede cubanere og puertoricanere. Siden har salsa som danseform og musikkform spredt seg i hele den spansktalende verden og videre ut i den vestlige dansekulturen. Man snakker i dag om mange forskjellige stiler innen salsa – LA-stil, New York stil, cubansk stil, ”on 1”, ”on 2” og mer. Mange trinn og turer i de forskjellige stiler kan likevel spores tilbake til den tradisjonelle måten å danse på, bl.a. i rumba og son. Folkelig dans vandrer og stilene blandes – en riktig saus – altså en ekte salsa!!!

Stilarter i Salsa - hovedgrupper
New York stil:
Dette er stiler (det har utviklet seg flere) hvor danserne beveger seg fram og tilbake langs en tenkt linje. I stilen er det også en del bruk av shines – improvisasjoner uten å holde i partneren. Mange kaller også denne stil for mambo. Man danser ”på 2”.

Los Angeles stil (L.A. stil): I denne stilen beveger danseparet seg også langs tenkte linjer, og har en del shines, men man danser ”på 1”. Stilen kan også karakteriseres som litt mer ”flashy”.

Cubansk stil: Denne stilen kalles også gjerne casino. Paret beveger seg rundt, ikke på linjer, med eller mot klokkeretningen. Grunntrinnene går mer skråveis eller fra side til side (der amerikanske stiler går fram og tilbake). Man kan danse både ”på 1” og ”på 2”. Der det å danse ”på 2” er mest brukt, dersom innflytelsen fra den opprinnelige danseformen son er sterk.

Hvilken stil underviser vi i KOM OG DANS?
Grunnleggende salsa – grunnkurs
Grunnkursene i salsa hos Kom og Dans, undervises ”på 1” og baseres på basisbevegelser og turer som gir et godt utgangspunkt for å gå videre til forskjellige stiler innen salsakartet. Den første innlæringen er tilnærmet lik for begge stiler – her gjelder det å høre takt og rytme og få med seg beina og kroppen i basisbevegelser og standard grunntrinn.

L.A. stil
Likevel kan vi si at når det averteres med L.A. stil, er det turer og posisjoner som tilhører ”på linje”-stiler som er i fokus for innlæringen.

Cubansk stil
Når vi averterer Cubansk stil, tar vi utgangspunkt i typiske steg og bevegelsesretninger for cubansk stil med tilhørende turer.

Pedagogisk musikk
Kom og Dans sitt lydlaboratorium er Nidaros Studio i Trondheim. Gjennom dette fagmiljø har vi samarbeidet med musikere som driver med latinmusikk i Norge. Den norsk-cubanske gruppa Mambo Companeros har laget sin cd-plate Viva Salsa (2004) i Nidaros Studio i samarbeid med Kom og Dans. Dette er de samme kreftene som har stått sentralt i etableringen av Latinfestivalen i Trondheim.

Kom og Dans har i tilknytning til fagmiljøet rundt studio, utviklet spesialinnspilt musikk som gjør det lettere for nordmenn å fatte rytmen i salsa raskt. Våre norske instruktører bruker denne musikken på sine kurs.

Kurs-nivåer hos KOM OG DANS
Nivå I
Grunnkurs – basisbevegelser og turer:
Grunnkurs Cubansk salsa – basisbevegelser og turer i cubansk stil – ”på 1”.
Grunnkurs L.A.stil – basisbevegelser og turer i amerikansk stil ”på 1”.

Grunnkurs kan være et helgekurs over 2-3 dager, eller en kursrekke på 4-8 ganger i et fast miljø. Kurstid bestemmer hvor langt en kommer i progresjon.

Nivå II
Litt øvet nivå etter ca. 8 kursøkter med grunnivå. Flere turer og kombinasjoner. Litt improvisasjon i fotarbeidet – også kalt shines i mange miljøer.

Nivå III
Øvet nivå med mer kompliserte turer og kombinasjoner. Stegimprovisasjon øves inn som shines/linjekoreografi. Litt mer teknisk trening spesifikt for jente/gutt.

Nivå IV/V
Avansert nivå. Krevende turer i salsa og improvisasjonsmønstre i fotarbeid.

La Rueda
Cubansk salsa på litt øvet / øvet nivå. Parene danser synkront i ring på stikkord fra en leder. Morsomt. Krever grunnopplæring i cubansk salsa der hver tur har sitt navn som ropes ut i rueda-dansen.

Forbehold: Ikke alle våre kurssteder underviser alle salsastiler eller nivå.

Salsa-aktiviteter i KOM OG DANS
Kom og Dans har hatt cubanske og norske instruktører i salsa siden tusenårsskiftet. Fagekspert i denne tiden har vært Juan Carlos Ortega fra Cuba. Kom og Dans kan etter hvert tilby salsakurs også til lokale avdelinger ettersom flere norske instruktører kan gi undervisning på grunnleggende nivåer.

Cuba-tur i mars-april 2002
Ca. 200 personer var med Kom og Dans til Cuba på kulturutveksling i 2002. Av programmet kan nevnes en forelesningsserie med professor Olavo Alen på CIDMUC. Elever fra Den Norske Balletthøyskole fikk delta i undervisning på Nasjonalballetten i Havana som ledd i en kulturutvekslingsavtale. Dansedeltakere på turen fikk undervisning i cubansk salsa av lokale instruktører, i tillegg til et rikholdig program for sightseeing og kulturopplevelser som musikkshow og danseshow med de ypperste kulturkrefter Cuba har å by på.

Salsa på sommercamper
Hver sommer arrangerer Kom og Dans dansecamp over flere uker, enten i Norge eller på Ærø i Danmark. Salsa på flere nivåer og med spesialiteter undervises hver uke, selv om en uke utpekes som ”hoveduke” for salsa, med tilhørende program for instruktøropplæring.

Salsa på weekendsamlinger
Gjennom hele året har Kom og Dans helgesamlinger og arrangementer med kurs, opplæring og fester forskjellige steder i landet. De fleste slike større arrangementer har også et rikholdig tilbud i salsa, noen ganger også med fest med salsaorkester (f.eks. på Vårsvetten i Trondheim i april/mai) Se for øvrig under arrangementer på hjemmesiden.